Wat is de leegstandswet?
Voormalig minister Spies van Binnenlandse Zaken kondigde in januari 2012 aan de regels voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet te versoepelen. Inmiddels is de Leegstandswet gewijzigd, de wijzigingen zijn op 1 juli 2013 van kracht geworden. De belangrijkste veranderingen zijn:
- De verhuurder mag zelf de huurprijs bepalen;
- Gemeenten mogen aan de tijdelijke verhuur geen eigen, extra eisen stellen die niet in de Leegstandswet vermeld staan.
- De gemeentelijke vergunning voor verhuur op basis van de Leegstandswet wordt verleend voor vijf jaar ineens (voorheen was dat twee jaar met driemaal een verlengingsmogelijkheid van maximaal één jaar).
Gemeentelijke vergunning
De gemeente moet voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet een vergunning afgeven. Zonder deze vergunning worden de huurbeschermingsbepalingen uit het gewone huurrecht niet opzij gezet.
Op basis van de Leegstandswet kan de woning voor maximaal vijf jaar worden verhuurd. Als de gemeente een vergunning verleent voor Tijdelijke Verhuur op basis van de Leegstandswet, is die vergunning per 1 juli 2013 ook meteen vijf jaar geldig. Voorheen was de vergunning twee jaar geldig en kon daarna nog driemaal een verlenging van één jaar worden aangevraagd.
Er waren gemeenten die afweken van de wettelijke regeling zoals die is vastgelegd in de Leegstandswet. Zij hanteerden bijvoorbeeld een kortere huurtermijn of stelden bijkomende voorwaarden aan het verlenen van een vergunning. Per 1 juli 2013 is dat niet meer mogelijk, omdat in de gewijzigde Leegstandswet is vastgelegd dat gemeenten aan de vergunning alleen de eisen mogen stellen zoals die in de Leegstandswet genoemd zijn.
De kosten voor een vergunning op basis van de Leegstandswet lopen per gemeente uiteen en liggen tussen de nul en een paar honderd euro.
Vereniging Eigen Huis heeft zich ervoor ingezet om zoveel mogelijk te voorkomen dat gemeenten voor tijdelijke verhuur regels opstellen die afwijken van de Leegstandswet. Inmiddels is dus ook in de wet verankerd dat dit niet meer mag.